MS

Giyilebilir Robot ile Egzersiz

Sanal gerçeklik, giyilebilir robotlar ve manyetik beyin stimülasyonu…
Teknoloji, yeni araştırmalarda ön plana çıkıyor.

Egzersizin ne kadar hayati olduğunu biliyoruz. Yorgunluk, denge sorunları ve ağrı gibi MS semptomlarını iyileştirir ve kalp hastalığı, felç gibi ölümcül durumların riskini azaltır. Ancak, özellikle MS ileri seviyedeyse, MS’li bazı insanlar için egzersiz yapmak zor olabilir.

Royal Hallamshire Hastanesi’nden Dr Siva Nair ve Glasgow Caledonian Üniversitesi’nden Amy Walker, egzersizi daha erişilebilir hale getirmeye çalışıyor. Projeleri, tekerlekli sandalye kullansanız veya kollarınızı ve ellerinizi kullanmakta zorlansanız bile egzersiz yapmak için giyilebilir robotları veya sanal gerçeklik oyunlarını nasıl kullanabileceğinizi keşfedecek.

Nottingham Üniversitesi’nden Dr. Robert Dineen de bilinçsel semptomları iyileştirmenin yeni bir yolunu araştıracak. Aralıklı teta patlama uyarımı adı verilen teknik ile aktif spesifik beyin bölgelerine ve başınızın yan tarafına yerleştirilen manyetik bir cihaz kullanacak.

Araştırmacılar, MS ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurmak için bir numaralı hedefe doğru çalışacaklar. Projeler, MS’i durdurma planının aşağıdaki üç alana da odaklanacak:

  • Hematopoetik kök hücre transplantasyonunun (HSCT) kemoterapi kullanılarak sinirlere zarar verip vermeyeceği
  • Miyelin onarımında monosit denilen bir tür bağışıklık hücresinin rolü
  • Miyelin yapan hücrelerin sinir hücreleriyle nasıl iletişim kurduğu ve bunun sinirleri hasardan koruma yeteneklerini etkileyip etkilemediği

Araştırmacılar MS’i durdurmak için hiç olmadığı kadar yakınlar.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Send this to a friend