
MS Tedavisindeki Gelişmeler – 01.08.2022
Bilindiği üzere MS Tedavisi konusunda ciddi bir yol katledilmiş, yeni tedavi yöntemleri ya da deneyleri hastalığı durdurmaktan ziyade, koşullarımızı daha iyiye çıkarmak, hastalığı rölantide tutmak yerine yaşam kalitesini arttırarak biz hastaları sevindirici haberler içermektedir.
Bu kapsamda siz değerli okuyucularıma mevcut, onaylanmış tedavi yöntemlerinden ziyade, şu an deneme aşamasında olan ilaçlardan bahsetmek istiyorum.
Bu konu deneyimlerimi, okuduğum makalelerden derlediklerim ve edindiğim bilgileri içermektedir. Her MS ve MS hastası farklı olduğu için doktorlarımız bizler için en iyi yöntemi bilmektedir.
Şuanki MS tedavisinde kullanılan ilaçları 3 ana kategoride toplayabiliriz.
- Hastalık değiştirici tedaviler
- Atak yönetimi tedavileri
- Semptomatik tedaviler
Yöntem | Amaç |
---|---|
Hastalık değiştirici tedaviler | Atakları önleme ve sakatlık birikimini yavaşlatma |
Atak yönetimi tedavileri | Akut hastalık alevlenmelerinin süresini kısaltma ve şiddetini azaltma |
Semptomatik tedaviler | Ağrı veya yorgunluk gibi belirli MS semptomlarını tedavi etme |
Bu tedavi yöntemlerinden zaman zaman sizlere bahsetmiştim, arzu ederseniz tekrardan talep edilen yöntemi paylaşabilirim.
Şimdi gelelim konu başlığındaki konuya, deneysel tedavilere. Bu yöntemlerin 2 adedi hakkında daha çok bilgi sahibi olduğum için detaylıca yazacağım, diğerleri hakkında sadece makaleler okudum, ama bu 2 yöntem en popüler olanlardı.
FENEBRUTİNİB
Fenebrutinib (eski adıyla GDC-0853 ve RG7845), birincil ve ikincil ilerleyici MS (SPMS ve PPMS) formları olan kişilerde test edilen araştırma amaçlı bir oral tedavidir. Şuan Faz-3 çalışmaları devam etmektedir.
Fenebrutinib, belirli bağışıklık hücrelerinin sinir hücrelerine zarar veren iltihabı tetiklemesini önleyerek MS ilerlemesini yavaşlatmak için tasarlanmış oral küçük bir moleküldür.
Terapi, Bruton Tirozin Kinazının (BTK) inhibitörleri adı verilen bir bileşik sınıfına aittir . BTK, hem tekrarlayan hem de ilerleyici MS formlarında hastalık iltihabına anlamlı bir şekilde katkıda bulunan B hücreleri için kritik olan bir enzimdir.
Roche'un yan kuruluşu Genentech tarafından geliştirilmektedir .
TOLEBRUTİNİB
Tolebrütinib, tekrarlayan ve ilerleyici multipl skleroz (MS) formlarını tedavi etmek için geliştirilmekte olan bir araştırma amaçlı oral tedavidir .
Tolebrütinib, MS ilerlemesinde rol oynayan hücre aktivitesi için kritik olan Bruton Tirozin Kinaz (BTK) enziminin oral ve seçici küçük moleküllü bir inhibitörüdür.
Terapi (önceden SAR442168 ve PRN2246 olarak biliniyordu) ilk olarak Principia Biopharma tarafından keşfedildi, ancak şirket 2020 yılında Sanofi tarafından satın alındı . Sanofi şu anda tolebrütinibin geliştirilmesine öncülük ediyor.
MS için her yıl düzenlenen tedavi ve araştırma forumu ACTRIMS'in 2022'de yapılan toplantısında Tolebrutinib'in diğer BTK inhibitörlerinden daha etkili olma potansiyelini gösterdi.
Ben de bu çalışmanın bir gönüllüsüyüm. Çalışma plasebo bir çalışma, yani çalışmaya katılan hastaların yarısı gerçek ilaç, diğer yarısı da boş hap alıyor. Çalışmaya katılan hastaların yanısıra, bir olumsuzluk yaşanmazsa doktorlar bile hastalarının hangi grupta olduğunu bilmiyor, sadece SANOFİ biliyor.
Çalışmanın şu an 10. ayındayım. Kendimdeki değişikliklerden ötürü (her ne kadar da 3 aylık testlerimde EDSS puanım değişmese de) gerçek ilaç aldığımı düşünüyorum.
Hatta çalışma esnasında (sanırım 2. aydı) ağır bir covid de geçirdim. Covidden sonra da uzun zamandır olmadığım kadar da iyiydim.
Kendimde hissettiğim değişikliklere gelince;
- İdrarın aniden gelmesi, birden bire sıkışma, idrar tutamama sıkıntım gitti.
- Kabızlık sorunum ortadan kalktı.
- Konuşmam düzeldi (şuan sanırım sıcaktan gene kaymaya başladı)
- Gözlükleri çıkardım, hastalık başından beri gözlük kullanıyordum.
- Sıcağa dayanabiliyorum. Belki başkalarından daha fazla hissediyorumdur ama bunalmıyorum.
- Fampyra kullanımını bıraktım.
- Fizyoterapistimin söylediğine göre, adım atarken artık ayağımı sürtmüyormuşum.
Daha iyi gelişmeleri de görmek dileğiyle..

