Omurilikte Düşük Akson Yoğunluğu
Araştırmalar RRMS (tekrarlayan düzelen MS) olan hastaların beyninde ve omuriliğinde bu hastalığa sahip olmayanlardan daha düşük akson yoğunluğuna sahip olduğunu gösterdi.
Araştırmacıların bildirdiğine göre bu önlem özellikle omurilikte fiziksel sakatlık ile bağlantılıdır.
Nöronal dejenerasyon, MS'te hastalığın ilerlemesinin önemli bir bileşenidir. Bununla birlikte beyin ve omurilikteki sinir hücrelerinde meydana gelen spesifik değişikliklerin fiziksel ve bilinçsel sakatlıklarla ne kadar ilişkili olduğu tam olarak belli değildir.
MS hastalarında manyetik rezonans görüntüleme (MR) merkezi sinir sistemininki bu ilişkinin anlaşılmasında yardımcı olabilir, ancak nörodejenerasyona engel olmakla ilişkilendirebilecek bir dizi taramayı oluşturmak için gereken zaman bu yaklaşıma dayanmaktadır.
Akson oryantasyon, dispersiyon ve yoğunluk görüntüleme (NODDI), bilim adamlarının beyin dokusunun yapısını spesifik ve doğru bir şekilde değerlendirmelerini sağlayan bir MR tekniğidir. Dolayısıyla nörodejenerasyonu gösteren akson yoğunluğu ve oryantasyonu ile ilgili değerler sağlar.
University College London'daki araştırmacılar, NODDI'nın belirttiği gibi akson yoğunluğu ve oryantasyonundaki RRMS hastalarında fiziksel ve bilinçsel engellilikle ilgili değişikliklerin nasıl olduğunu değerlendirdi.
18 ve 65 yaşları arasında 28 RRMS hastasının omurganın en üst kısmı olan beyin ve servikal omuriliğini değerlendirdiler ve sonuçları benzer yaş ve cinsiyetteki 20 sağlıklı kişinin kontrol sonuçlarıyla karşılaştırdılar.
Sonuçlar RRMS hastalarının beyinde ve servikal omurilikteki akson yoğunluğunun, belirgin lezyon olmayan bölgelerde bile kontrollerden daha düşük olduğunu gösterdi. Omurilikte düşük akson yoğunluğu olan hastalar aynı zamanda daha fazla fiziksel sakatlığa da sahipti.
Araştırmacılar nörodejenerasyonun bilinen bir bileşeni olan azaltılmış bir akson yoğunluğunun, MS'te nörolojik bozulmaya katkıda bulunabileceğini belirtti. Belirli kortikal bölgelerde NODDI'yı analiz eden ve bunları ilgili bilinçsel alanlara bağlayan daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu da dile getirdiler. Bu sonuçlar nörodejenerasyonun çok önemli bir unsuru olan akson bütünlüğü kaybının, MS'li kişilerde hem beyinde hem de omurilikte meydana geldiğini, ancak esas olarak servikal kordonu etkilenirken fiziksel sakatlığa da katkıda bulunabileceğini ortaya koyuyor.