MS

Araştırma: Metformin Remiyelinizasyonu Teşvik Etmek İçin Çalışıyor

Remyelinizasyon, CNS'deki demiyeline aksonlar üzerinde yeni miyelin kılıfları oluşturmak üzere oligodendrositler oluşturmak üzere oligodendrosit öncü hücrelerinin çoğaltılması işlemidir. Bu, vücutta doğal olarak düzenlenen bir işlemdir ve sağlıklı bir CNS'de çok verimli olma eğilimindedir.

Metformin, mucize olarak tanımlanan ve her geçen gün üzerine yeni araştırmalar yapılan tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.

Bu tanımlar doğrultusunda Metformin'in yaşlı sıçanların kök hücrelerinde remiyelinizasyonu arttırdığı ve multipl skleroz (MS) tedavisinde faydalı olabileceği düşünülüyordu. Cell Stem Cell dergisinde de “Metformin, Yaşlı Kök Hücreleri Gençleştirerek CNS Remyelinizasyon Kapasitesini Geri Kazandı” diye bir makale  yayınlandı.

MS, iletişim kurulmasına yardımcı olan nöronların (sinir hücreleri) etrafındaki koruyucu kılıf olan miyelinin kaybı ile karakterizedir. Bu nedenle, remiyelinizasyon adı verilen bir işlem olan kayıp miyelinin değiştirilmesini destekleyen MS tedavilerine ihtiyaç vardır.

Miyelin, oligodendrosit denilen hücreler tarafından yapılır. Bu oligodendrositler, oligodendrosit progenitör hücreleri (OPC'ler) olarak adlandırılan uzmanlaşmış kök hücrelerden türetilir.

Araştırmacılar ilk olarak, sıçanlar yaşlandıkça, OPC'lerinin de yaşlanması için yaygın bir işlem olan fonksiyonel oligodendrositlere kolayca olgunlaşma kabiliyetlerini yitirdiklerini göstermiştir. Uygun uyaranlar verildiğinde, genç sıçanlardan OPC'lerin yaklaşık% 60'ının olgun oligodendrositlere, büyümüş sıçanlarda ise% 20'den azının oligodendrosit hücrelerine olgunlaştığını buldular.

Araştırmacılar daha sonra yaşlı (20–24 ay) ve genç hayvanların (2-3 ay) OPC'leri karşılaştırdılar ve yaşlı OPC'lerin hücresel yaşlanma ile ilişkili bazı hücresel değişiklikler sergilediklerini, özellikle mitokondrilerinde (hücrenin enerji santralleri) değişiklik yaptıklarını tespit ettiler.

Sonuç olarak, bu araştırma yaşlı sıçanlarda oligodendrosit oluşumunun teşvik edilebileceğini ve daha iyi miyelin onarımını sağlanabileceğini göstermiştir.

Yaşlanmanın OPC'ler üzerindeki etkilerini aşmak, remyelinizasyon için izin verilen bir ortam yaratmada önemlidir. Diyet veya etkilerini taklit eden ilaçlar gibi müdahaleler, OPC'lerin ve remiyelinasyona katkıda bulunan diğer hücre tiplerinin fonksiyonlarını büyük olasılıkla değiştirecektir. Bu nedenle kronik demiyelinizan nörodejeneratif hastalıkların tedavisi için çifte faydası olabilir.

Cambridge Üniversitesi'nde profesör Robin Franklin, “Bulgular, hücrelerin neden miyelini yeniden üretme yeteneklerini kaybettiğine ve bu sürecin nasıl tersine çevrilebileceğine ışık tutuyor. Şu ana kadar farelerde araştırma yapılmış olmasına rağmen, yakında insanlara ilerletmeyi umuyoruz ”dedi.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Send this to a friend