MS nedir
Bugün MS i anlatmak istiyorum. Merkezi sinir sistemine saldıran kronik bir hastalık olan MS (Multiple Skleroz); beyin ve optik sinirleri etkiler. Multipl skleroz çok çeşitli semptomlara neden olabilir ve vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Peki, Multiple Skleroz (MS) hastalığı belirtileri nelerdir? Hadi bugün en başa dönelim.
MULTIPLE SKLEROZ HAKKINDA
Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sisteminin ilerleyici bir hastalığıdır. Vücudun bağışıklık sistemi yanlışlıkla beynin ve omuriliğin sağlıklı sinirlerine saldırdığında oluşur.
MULTIPLE SKLEROZ (MS) BELİRTİLERİ
Multiple Skleroz belirtileri tahmin edilemez. Bazı insanların semptomları zaman içinde yavaş yavaş gelişip kötüleşirken, diğerlerinde bu semptomlar gelir ve gider. Semptomların kötüye gittiği dönemler nüks olarak bilinir. Semptomların düzeldiği veya kaybolduğu dönemler ise remisyon olarak bilinir.
En sık görülen semptomlardan bazıları şunlardır:
- Görüş problemleri
- Karıncalanma ve uyuşma
- Ağrı ve spazmlar
- Halsizlik veya yorgunluk
- Baş dönmesi ve denge problemleri
- Mesane sorunları
- Cinsel işlev bozukluğu
- Düşünme, öğrenme ve planlama problemleri
- Depresyon ve kaygı bozukluğu
- Bağırsak problemleri
- Konuşma ve yutma güçlüğü
MS hastalarının çoğunda bu semptomların yalnızca birkaçı vardır.
MS’in erken belirtileri olabileceğinden endişeleniyorsanız doktorunuza görünün. Belirtiler diğer bazı koşullara benzer olabilir, bu nedenle mutlaka MS olduğu anlamına gelmez.
Öncelikle Multipl Skleroz(MS) ölümcül bir hastalık değildir. Bu konuda yapılmış pek çok çalışma vardır. Bu çalışmalarda ortalama yaşam süresi açısından MS'lilerle sağlıklı bireyler arasında önemli bir fark olmadığı ortaya konmuştur. MS'de bulaşıcılık söz konusu değildir.
Hastalıkta yaş, cinsiyet, aile geçmişi, bazı enfeksiyonlar, etnik köken ve yaşanan coğrafyanın yanı sıra diğer bazı otoimmun sistemi hastalıklarının da rol oynadığı düşünülmektedir. Hastalık genellikle 20-40 yaş arası gençlerde, kadınlarda, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek toplumlarda, kentlerde yaşayan eğitim düzeyi yüksek kişilerde görülmektedir.
MS TÜRLERİ
Dört çeşit MS’ten bahsetmek mümkündür:
Klinik İzole Sendrom (CIS):
Belirtileri en az 24 saat süren, multipl sklerozun karakteristik özelliğinin görüldüğü ilk bölümdür. Bu aşamadaki hastalar henüz MS tanı kriterlerini karşılamamaktadırlar çünkü CIS geçiren hastaların hepsinin MS geliştirmeme ihtimali vardır.
Nükseden-uyaran MS (RRMS):
MS’li kişilerin yüzde 85’ini etkileyen ve yeni veya artan semptomlar içeren en yaygın durumdur.
Birincil ilerleyen MS (PPMS):
Hastada erken nüksler ya da remisyonlar olmaksızın semptomların başlangıcından itibaren giderek kötüleşen nörolojik fonksiyonlar (sakatlık birikimi) görülmektedir. Vakaların yaklaşık yüzde 15’i PPMS’dir.
İkincil ilerleyen MS (SPMS):
İlk ataklardan veya nüksetme ve remisyondan sonra hastalığın sürekli olarak ilerlemesi durumudur.
MS TANISI
MS’in tanısı koymak için tek bir gereç bulunmamaktadır. Çoğunlukla hastanın nörolojik geçmişi, nörolojik muayene bulguları, beyin ve spinal MR bulguları, bazı durumlarda beyin-omurilik sıvısı bulguları ve bazı durumlarda da elektrofizyolojik testlerle tanı koyulur. Nadiren, diğer tanı olasılıklarını netleştirmek için biyopsi yapılması gerekebilir.