Websiteme WordPress Blog Nasıl Eklerim?
Sizlere bugün wordpress i websiteme adım adım nasıl ekleyebileceğinizi anlatacağım.
İhtiyacımız olan şeyler; klasik Linux tabanlı ve Apache, PHP, MySQL destekli bir sunucu ve de wordpress kurulum dosyası (link bozuk ise tr.wordpress.org adresinden dosyaya ulaşabilirsiniz.)
Veritabanı Kurulumu:
WordPress gibi CMS (Content Management System – İçerik Yönetim Sistemi) yazılımlarını kurabilmek için bir veritabanına ihtiyaç duyulur. Hosting firmalarının sunduğu bu hizmet ile kuracağımız bu yeni wordpress sitesi için kendimize bir veritabanı oluşturuyoruz.
Bunun için CPanel‘e giriş yapıyoruz ve Veritabanı Araçları kısmında bulunan MySQL database aracılığıyla yeni bir veritabanı ve bu veri tabanıyla ilişkilendirilmiş bir kullanıcı oluşturuyoruz. Oluşturulan bu kullanıcı ile veritabanı ile ilişkilendirilir.
WordPress Kurulumu:
Kurulum için wordpress.org dan indirdiğiniz sıkıştırılmış dosyayı bilgisayarınızda uygun gördüğünüz bir yere çıkartın. Dosyaları açtıktan sonra bir FTP programı ile (ücretsiz ve kullanım basitliği nedeniyle ben FileZilla programını tercih ettim) bu dosyaları hostingimize göndereceğiz. Bu aşamaya kadar olan bölümler tüm içerik yönetim sistemleri (CMS) için aynı olup başka bir (Joomla, Drupal vb) sistem kuracak olursanız aynı yöntemler geçerli olacaktır.
Web tarayıcı satırına web sitenizin ismini girdiğinizde wordpress dosyaları yüklenmiş ve sizin kurulumu başlatmanız için hazır olduğunu göreceksiniz. Ok ile işaretli kısmı tıklayarak kuruluma başlıyoruz. oluşturduğumuz veritabanı adı, kullanıcı adı ve şifreyi gireceğiz. Burada dikkat edilmesi gereken husus üzeri güvenlik sebebiyle kapatılmış olan ve hosting tarafından otomatik olarak belirlenen kelimenin de kullanıcı adı ve veritabanının bir parçası olduğunu unutmamak. Bu şekilde girilmediği takdirde kullanıcı ve veritabanı hatası alırsınız. Gönder dedikten sonra kurulumu yap tuşuna basarak kuruluma başlayabilirsiniz.
Site başlığı kısmına yazdığınız kelimeler sitenizin adını oluşturacaktır. Kullanıcı adı ‘admin‘ olarak varsayılan bir şekilde geldiyse bunu mutlaka değiştirin ve kendi belirlediğiniz bir kullanıcı adı yazın, güvenlik açısında bu önemli bir husustur. Girdiğiniz E-posta adresinin de mutlaka kullanmakta olduğunuz bir e-posta adresinin olması önemli bir durumdur ve ihmal etmeyin. Evet! Görüldüğü gibi bu kadar basit. /wp-login uzantısında kullanıcı adı ver şifreniz ile Yönetici sayfasına gidebilir ve artık kurcalamaya başlayabilirsiniz.