MS

MS Hastalarının Görevleri Yapma Yeteneği

Prospektif bellek ( gelecekteki bir görevi yerine getirmeyi hatırlama yeteneği ) Multipl Skleroz (MS) hastalarında önemli ölçüde bozulmuştur ve son araştırmalara göre bu durum günlük görevler için daha kötü bilinçsel performansa katkıda bulunabilir.

MS hastalarında bilinçsel bozukluk yaygın olarak bildirilmiş ve araştırmalar da bellek açıklarına katkıda bulunan bir faktör olabileceğini göstermiştir. Araştırmacılar da MS hastalarının %40 ila 65’inin objektif hafıza bozukluğu yaşadığını tahmin etmektedir.

Bununla birlikte çoğu çalışma bilgileri hatırlama kapasitesi olan retrospektif belleği incelemiştir. Parkinson hastalığı gibi diğer hastalıklarda yapılan son çalışmalar da prospektif hafızanın bozulmasının zayıf günlük işlevlerle bağlantılı olduğunu göstermiştir.

Araştırmacılar, kendileri tarafından bildirilen prospektif hafıza kaybının MS’te işsizlik riski ile ilişkili olduğunu ve bu hafıza bozukluğu ile bilinçsel eksiklikler arasında olası bir ilişkiye işaret ettiğini bulmuşlardır.

Prospektif bellek zamana ve olaya dayalı olmak üzere iki tür içerir. Zamana dayalı prospektif bellek, gelecekteki bir niyeti gerçekleştirmek için zamanın izlendiği görevleri ifade eder. ( Örneğin bir arkadaşı iki saat içinde aramayı hatırlama ) Olaya dayalı prospektif bellek de hatırlanması gereken işaret ortamdan gelir. ( Örneğin postaneye giderken bir mektup göndermeyi hatırlama )

MS hastalarının bu “hatırlamayı hatırlamak” ‘ta zorluk yaşayıp yaşamadıklarını ve bunun bilinçsel performansla nasıl bağlantılı olduğunu araştırmak için New Jersey’deki Kessler Vakfı‘ndan bir ekip, MS hastaları ve bir grup sağlıklı insan arasındaki bellek ve fonksiyonel performansı karşılaştırdı. Sonuçlar MS hastalarının genel olarak testlerde daha kötü performans gösterdiğini, ancak diğer gruba göre sadece zamana bağlı belleğin önemli ölçüde azaldığını gösterdi.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Send this to a friend